De Buurt Bestuurt, actief in Laak, heeft vanuit het Burgerperspectief en acterend op signalen van urgentie een vorm van kleinschalige samenwerking in buurt en wijk ontwikkeld, vooruitlopend op en geïnspireerd door het zgn. balanceer model. Dit is een ‘ongoing process’.
Deze samenwerking houdt in, dat betrokken en actieve burgers-bewoners dankzij de vorm van het bewonersinitiatief, in het leven geroepen en ondersteund door De Buurt bestuurt, actief in Laak, hun belangen zelf kunnen behartigen bij zowel overheid, als andere partijen. Deze samenwerking legde verbindingen tussen de burgers-bewoners en de (vertegenwoordigers van) overheid, (welzijn)professionals, de lokale politiek en de (schrijvende) pers.
Ook voorziet deze samenwerking in een kennisinfrastructuur, deels vanuit eigen wetenschap burgers-bewoners, deels vanuit van externe experts verkregen informatie. De burgers-bewoners vergroten, doordat zij zelf met partijen aan tafel zitten, hun gespreks- en overlegvaardigheden.
Het balanceermodel bevordert dat bewonersinitiatieven zo worden ingericht, dat een gemeenteambtenaar en bijv. een opbouwwerker, een Raadslid en een individuele journalist zich eenvoudig hierbij kunnen aansluiten. Deze partijen trekken samen op in het belang van de burgers-bewoners.
Voorbeelden-casuïstiek : zijn het bewonersinitiatief ‘Kerngroep Stieltjesstraat’, n.a.v. een cri de coeur van senioren over excessieve jaarnota’s warmtekosten, het bewonersinitiatief ‘
Zorg om Laakweg’ n.a.v. onrust over te hoge magneetveldsterktes van ondergrondse hoogspanningskabel Laakweg en de qua programmatische grondslag vergelijkbare aanpak van de (mobiele)
Coronatestlocatie in Laak en de in de (aangenomen) Raadsmotie ‘Betrek wijkinitiatieven bij de aanpak van de Coronacrisis’ erkende positie van De Buurt Bestuurt, actief in Laak, als wijkinitiatief.