HVV Laakkwartier / Calamiteitencentrum.

Geen gewone wedstrijd bij calamiteiten

Wat als er morgen een ramp plaatsvindt?

Stel je voor: je hebt opeens geen stroom, water en gas meer en de telefoonverbindingen vallen uit. Als burger weet je niet meteen wat je doen moet. En je bent niet de enige! Je kunt de eerste 72 uur geen beroep doen op hulp van de Overheid. Hoe zorg je ervoor dat jij samen met je buren veilig zijn en kunnen overleven?

De realiteit van de eerste 72 uur

Bij grootschalige calamiteiten kan de overheid niet garanderen dat burgers direct geholpen worden. De capaciteit van de professionele hulpdiensten heeft zijn grenzen en de eerste 72 uur zijn cruciaal. In deze periode wordt van burgers verwacht dat zij zelfredzaam zijn en elkaar helpen. En burgers willen die verantwoordelijkheid anno 2025 ook. Samen met de Professionele hulpverlening als gelijkwaardige schakel in de veiligheidsketen. Maar hoe bereid je je daarop voor? En wat als je woont in een wijk waar middelen schaars zijn? Een overheid, die stuurt op voorbereiding, heeft de opdracht de balans te vinden tussen het eigen verwachtingspatroon en  dat wat burgers nodig hebben. Burgers moeten qua uitwisseling van informatie niet alleen ontvanger, maar ook zender zijn.

De overheid schiet tekort in communicatie en voorbereiding

De overheid zegt dat burgers zich moeten voorbereiden op calamiteiten van diverse aard en oorzaak. Maar hoe realistisch is dat? Hoe kun je weten wat je doen moet als het misgaat? En heb je daar überhaupt de middelen voor? De boodschap is abstract en bereikt veel mensen niet. Pas wanneer je 72 uur vertaalt naar drie dagen, wordt het concreter. Maar wat als je in een wijk woont waar al moeite is om de dagelijkse uitgaven te dekken? Moet voorbereiding dan een luxe zijn?

Burgerdienstverlening en Professionele hulpverlening bij Calamiteiten

De Buurt Bestuurt heeft sinds 2020 de idee van Burgerdienstverlening bij Calamiteiten doorontwikkeld. De maatschappelijk weerbare en veerkrachtige burger is de beste garantie voor veiligheid en overleven van alle burgers. Nu vindt De Buurt Bestuurt het ook de hoogste tijd voor een wijkgerichte Professionele hulpverlening bij Calamiteiten als extra waarborg voor burgers in de eerste 72 uur. De Buurt Bestuurt sluit met deze koers aan bij de zgn. millennium- aanpak van de inrichting van steunlocaties in Veiligheidsregio’s om burgers op wijkniveau met eigen noodopvang te ondersteunen.

Laak als voorbeeld van kwetsbaarheid en kracht

In de Haagse wijk Laak maakt het geringe vertrouwen van de bewoners in de overheid hen bij een ramp extra kwetsbaar. Wat betekent dat als zich een calamiteit voordoet? Wie vangt hen op als de officiële hulp uitblijft? Hoe worden zij bereikt? Dit is precies de reden waarom een aanpak nodig is die niet alleen afhankelijk is van de overheid, maar die de kracht van de buurt benut.

Ziekenhuizen kunnen bij calamiteiten een grote stroom slachtoffers alleen opvangen, voor zover capaciteit en bereikbaarheid toereikend zijn. Nu de garantie daarvoor niet langer bestaat, moet de oplossing gezocht worden in onorthodoxe daadkrachtige maatregelen.   

Een wijkgerichte aanpak: HVV Laakkwartier als calamiteitencentrum.

Wat als we de kracht van de buurt inzetten? HVV Laakkwartier heeft een verbindende rol in de wijk en is centraal gelegen aan de Jan van Beersstraat. De Buurt Bestuurt stelt daarom voor om HVV Laakkwartier in te richten als centrale opvanglocatie bij calamiteiten voor lichtgewonde slachtoffers, op basis van triage. HVV Laakkwartier: zie foto’s Kees Berenbak.

Dit biedt praktische voordelen

  • Medische teams van HAGA en MCH/Mobiel Medisch team met helihaven kunnen roulerend basiszorg verlenen. In nauwe samenwerking met het Mobiel Medisch team zijn gespecialiseerde huisartsen op grond van het convenant huisartsenposten haaglanden direct beschikbaar om zelfstandig ambulante slachtoffers (in principe T3) te behandelen.
  • Triage en behandeling kunnen plaatsvinden in de bestaande ruimtes en kleedkamers.
  • Noodvoorzieningen, zoals een grote legertent met 50 bedden en medische containers met verband- en operatiebenodigdheden, kunnen op de parkeerplaats geplaatst worden.
  • Logistieke voordelen: de locatie is goed bereikbaar voor ambulancediensten en ligt dicht bij snelwegen, zodat slachtoffers efficiënt vervoerd kunnen worden zonder onnodige druk op de binnenstad.
  • Betrokkenheid van bewoners: jeugdleden van HVV kunnen worden getraind in logistiek bij calamiteiten en het opzetten van noodfaciliteiten.
  • Beperkte, maar gerichte ondersteuning vanuit de overheid volstaat.
  • De overheid zal moeten samenwerken met de burger
  • De overheid moet niet alles willen regelen. Burgers, die verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen veiligheid, verdienen actieve ondersteuning. Het is aan bewoners om initiatieven te nemen en samen bereikbare en betaalbare noodvoorzieningen te organiseren. De overheid moet deze kans aangrijpen en samenwerken met bewoners om de veiligheid en veerkracht van de stad te versterken. Dit vraagt om een partnerschap waarin de overheid burgers ondersteunt met middelen, kennis en infrastructuur. Het is ook zaak dat de politiek zich dat realiseert en zich daarvoor hard maakt.
  • Sta je klaar om zelf actie te ondernemen als hulp pas na 3 dagen komt? Of blijf je passief wachten op hulp?
  • Met dit voorstel legt De Buurt Bestuurt de bal op de stip: het is tijd om crisismanagement niet alleen van bovenaf te benaderen, maar ook van onderop te organiseren.
  • Aanbevelingen De Buurt Bestuurt.
  • 1)Periodieke oefeningen in voorbereiding op calamiteiten, met burgers en overige disciplines.
  • 2)Eenduidige terminologie bij calamiteiten maakt het proces van voorbereiding zowel voor de professionele hulpverlener, als voor de burger transparant.
  • 3)Civiel communicatienetwerk, dat onafhankelijk van energievoorziening operationeel blijft bij calamiteiten.
  • 4)Onderzoek of dit initiatief van De Buurt Bestuurt bij wijze van ‘blauwdruk’ ook in andere wijken toepasbaar is.
  • 5)Het calamiteitenhospitaal bij de Nato-top in juni as. na afloop dienst laten doen als noodvoorziening op wijkniveau.
  • 6)Partnerschap van overheid en burgers faciliteert burgers bij de voorbereiding op calamiteiten met middelen, kennis en infrastructuur.
  • Kees Berenbak en Tom Nathans,
  • De Buurt Bestuurt Laak
  • info@debuurtbestuurtlaak.nl

Prehospitale medisch specialistische zorg: Het voetbalveld van HVV Laakkwartier is een cruciale en veilige landingsplaats voor het MMT.

Nederland heeft vier Mobiel Medische Teams, Amsterdam VU, Groningen UMCG, Nijmegen UMC, en Rotterdam, Erasmus MC. De doelstelling van het Mobiel Medisch Team (MMT) is om, in aanvulling op de ambulancezorg, medisch specialistische hulp te verlenen aan ernstig zieke of gewonde patiënten buiten het ziekenhuis. Hiervoor gebruikt het team meestal de helikopter (‘Lifeliner’). Er zijn ook situaties waarbij het MMT met een MMT-voertuig ter plaatse gaat.

PS Als er interesse is om een presentatie/klinische les te organiseren omtrent het MMT project dan horen we dat graag ?

info@debuurtbestuurtlaak.nl

https://mmtnederland.nl/mmt/

https://nos.nl/artikel/2530291-nederlanders-niet-goed-voorbereid-op-storing-of-ramp-moeten-weerbaarder-worden?fbclid=IwY2xjawE5snhleHRuA2FlbQIxMA

De Buurt Bestuurt heeft al voor de Corona periode, die een voor die tijd onvoorziene calamiteit was, het concept bedacht van burgerdienstverlening bij Calamiteiten. Daarover hebben wij geen misverstand laten bestaan. Wij zijn steeds bij diverse gelegenheden transparant geweest over de noodzaak van burgerdienstverlening bij calamiteiten. Reden is dat dan een window van 72 uur kan optreden waarbinnen de overheid het moet laten afweten. De ontwikkelingen daarna hebben ons alleen maar gesterkt in ons idee, dat veiligheid een ding is van de burgermaatschappij. De overheid is zich dit keer n.a.v. een wereldwijde verstoring van essentiele voorzieningen bewust geworden van de kwetsbaarheid van onze samenleving. Dat betekent niets anders dan dat onze burgers-bewoners mogen verwachten, dat die overheid zijn verantwoordelijkheid neemt voor hun maatschappelijke weerbaarheid in het voortraject van de 72 uur window. De overheid heeft een zorgplicht zoals in de Grondwet vastgelegd.

Een gedegen weerbaarheidsplan moet onze burgers-bewoners in staat stellen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. De Kerngroep ‘Burgerdienstverlening bij Calamiteiten’ maakt samen met onze burgers-bewoners zo’n plan voor de 72 uur window.

Kees Berenbak en Tom Nathans

De Buurt Bestuurt

De Bewoners staan altijd centraal : Samen met de politiek en De Buurt Bestuurt trekken we gezamelijk op . https://debuurtbestuurtlaak.nl/balanceren-in-laak/

Kan een afbeelding zijn van 6 mensen en tafel

De Bewoners staan altijd centraal :

Overleg met de bewonersorganisatie Lipa 1 en 2 , politiek en De Buurt Bestuurt inzake veiligheid en camera bewaking.

Woensdag 3 juli : Bram Poons heeft namens de bewoners de raad ingesproken inzake de (on)veiligheid situatie aan het senioren complex Lipa 1 en 2. Bram heeft een indrukwekkend betoog gehouden, hij nam de leden van de raad en de Wethouder mee in de woon en leef situatie aan het senioren complex. Bewoners willen per direct camera bewaking in het complex. Vorige week hebben alle fracties via commissieruimte een brief ontvangen van de bewoners commissie

Geachte leden van de Commissie Ruimte

Wij, de bewonerscommissie van de seniorencomplexen LIPA 1

en LIPA 2 van de woningcorporatie Staedion, vragen u de veiligheid van onze bewoners te verbeteren. Het gaat al jaren slecht met die veiligheid. Veiligheid hoort erbij als je als senior langer thuiswoont. Wij willen cameratoezicht om te voorkomen dat onze bewoners nog langer de dupe worden van babbeltrucs, beroving en diefstal. Dat hebben we ook aan Staedion gevraagd. Om te voorkomen dat jongeren wiet roken in de scooter ruimte, dat daklozen slapen (en poepen) in de kelderruimte, dat jongeren in de tuin blowen via de 1e etage en dat ouderen in de koffiekamer zich niet veilig voelen als er jongeren in de kelder zijn. Zie de bijlagen. Staedion antwoordt ons heel laat met zijn brief van 30 april 2024. En de verklaring? ‘het cameratoezicht binnen onze organisatie aan het herschrijven.’ Het zegt ons niets, iets als DPIA begrijpen wij niet en niet op 14 maart 2024. Dat cameratoezicht zou zich eerst maar eens moeten beperken tot onze seniorencomplexen. Het kan je gezondheid een enorme dreun geven als je als senior het slachtoffer wordt van babbeltrucs. Onze bewoners verschillen nogal van mekaar, als het om gezondheid, taal, het mijden van sociaal contact en ontkennend gedrag gaat. Wij bewonerscommissie zijn vrijwilligers. Met de 49 goedkeuring hebben wij het hoogst haalbare gedaan. Stadion heeft geen idee hoe het bij ons toegaat, maar tovert wel een 70% (eerst 75%! willekeur!) goedkeuring uit zijn eigen hoge hoed. Neem ons bewoners serieus!

Alvast dank voor uw welwillende aandacht.

Met vriendelijke groet,

Bewonerscommissie LIPA 1 en LIPA 2

https://debuurtbestuurtlaak.nl/balanceren-in-laak/

Overleg met bewoners begeleidsters Annemieke Olsthoorn van de Trekweg Blok I (huisnummers 205 t/m 263). ‘Sociaal Plan Herhuisvesting Trekweg’ getekend door de portiekvertegenwoordigers Blok I en hofwonen. Urgentie aanvraag hofwonen nog in behandeling bij gemeente.’

beste raadsleden,

Voor zover de informatie van De Buurt Bestuurt strekt wordt het onderwerp ‘urgentie aanvraag Trekwegcomplexen Blok I hofwonen’ geagendeerd voor de Cie Ruimte van 28 augustus as. De Buurt Bestuurt heeft de (onacceptabele) woonomstandigheden van de bewoners van de Trekweg periodiek meegenomen in de Wijkschouw van De Buurt Bestuurt. In deze context verzoekt De Buurt Bestuurt uw raad met klem om te bewilligen in de urgentie aanvraag van hofwonen inzake de complexen Trekweg, gespecificeerd als Blok I van die complexen (huisnummers 205 t/m 263). Dit verzoek is al eerder voor uw raad geagendeerd geweest. De Buurt Bestuurt mag aannemen dat u hierin nog steeds positief staat.

Toelichting

Op bestuurlijk niveau heeft de gemeente hofwonen verzocht om het project ‘Trekweg’ naar voren te halen en het proces van sloop en vernieuwbouw inzake de Trekwegcomplexen te versnellen. Op 30 november 2023 is door de raad van commissarissen het besluit genomen om het voorkeursscenario sloop/nieuwbouw uit te voeren. (zie RIS317986). Inmiddels hebben de portiekvertegenwoordigers van Blok I en hofwonen het in nauwe samenwerking opgestelde ‘Sociaal Plan herhuisvesting Trekweg’ getekend. Dankzij het zorgvuldige proces van hofwonen in het in de lopende fase onderkennen van urgente situaties van bewoners, kan de mismatch tussen woonomstandigheden en de kwetsbare gezondheid van bewoners pragmatisch worden opgelost (‘maatwerk’). Het overall beeld is dat voor veel bewoners zo snel mogelijk verhuizen naar een adequate woonomgeving de hoogste prioriteit behoort te hebben.

Alvast dank voor uw commitment met de (kwetsbare) bewoners van Trekweg Blok I

De Buurt Bestuurt achter de schermen en in de spotlights

Niks gedaan? Niks gezegd

De Buurt Bestuurt is actief in Laak, een zwakke wijk met kwetsbare burgers-bewoners. Het zijn onze burgers-bewoners, het Burgerperspectief is leidend.

De Buurt Bestuurt achter de schermen en in de spotlights

Niks gedaan? Niks gezegd

De Buurt Bestuurt is actief in Laak, een zwakke wijk met kwetsbare burgers-bewoners. Het zijn onze burgers-bewoners, het Burgerperspectief is leidend.

Hoe zijn wij De. Buurt  Bestuurt geworden/hiertoe gekomen

Ervaringen die ons daarvoor hebben voorbereid, ons daarvoor geschikt hebben gemaakt ; persoonlijk verhaal;

(boek  Van A Naar B Jeroen van der Veer) ESSA: elimineren, simplificeren, standaardiseren, automatiseren ; elimineren (= wegstrepen) en innoveren: onder druk creatief; druk maatschappelijke verantwoordelijkheid; jezelf onder druk zetten;

Commitment: continu ‘aanstaan’; soms is de prijs hoog;

Trigger: wij willen iets doen Hoe dan? (boek) Inspirator Ferenc Vandamme;

VERBINDING. Wat urgent is en belevingswereld van onze burgers-bewoners. Spanningsvelden;

Flexibel, herpositioneren: Van Actiemodel naar Balanceermodel

Staan voor je zaak, ook als het tegenzit.

Civil Care Services

 Onze burgers-bewoners verdienen het grootste respect dat zij op eigen kracht commitment hebben weten te organiseren van het college van B & W en de raad met Laak. Dit commitment wordt uitgedrukt in het aangescherpte Actieplan Laak/Uitvoeringsplan. De Buurt Bestuurt heeft het Actieplan Laak, met de door onze burgers-bewoners van Laak bepaalde prioriteiten, opgepakt als een kans op echte verandering.

De Buurt Bestuurt heeft dat gevoel omgezet in commitment om dit Actieplan Laak bestuurlijk-politiek op de rails te krijgen ,o.m. hebben wij ingesproken in de raad.

Daar waar onze burgers-bewoners op grotere afstand staan van hun belang’ – het heeft een ondergeschikte plaats in hun belevingswereld -, neemt De Buurt Bestuurt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit is m.n. het geval als het om de gezondheidszorg in de wijk gaat.

Het is de verdienste van De Buurt Bestuurt dat ‘gezondheid’ als prioriteit 9  is opgenomen onder de prioriteiten van dit Plan. Daarmee profiteert ‘gezondheid’ ook van de voor dit  Actieplan als extra prioritaire aanpak beschikbaar (gestelde) gelden.  Vanwege dwarsverbanden met andere terreinen, zoals toereikend budget en voorzieningen, armoede en adequate huisvesting is ‘gezondheid’ het centrale thema in de wijk. De Buurt Bestuurt trekt zich de gezondheidsverschillen met betere wijken aan (korter leven in goede gezondheid en het recht van burgers-bewoners op perspectief, escape.

De Buurt Bestuurt heeft in deze context consistent het belang van preventie geaccentueerd, bijv. vorm te geven als een preventiespreekuur bij 50+ complexen. het voorkomen van complexe zorgvragen mee te nemen in levensloopbeleid met fasen indeling. In een zwakke wijk als Laak is krachtige basiszorg het enige instrument om onze burgers-bewoners met meervoudige problematiek te kunnen ondersteunen, en door te verwijzen. En er zijn veel van die burgers-bewoners in Laak.

Schematisch

  1. In kaart alle organisaties in Laak op het gebied van samenlevingsopbouw. Hieronder zijn een aantal door de gemeente gesubsidieerde instellingen te vinden. Ook de grote welzijnsorganisaties en additionele welzijnsorganisaties. Er is sprake van een juridische hoofdstructuur;
  2. Alles wat onder 1 valt is niet De Buurt Bestuurt.

Wij, Kees Berenbak en Tom Nathans zijn De Buurt Bestuurt. De Buurt Bestuurt is een kleinschalige organisatievorm van natuurlijke personen. De reden dat De Buurt Bestuurt geen  juridische constructies kent is (om)dat zo’n structuur stagnerend en beklemmend werkt en onze actieve burgers-bewoners invalideert.

De Buurt Bestuurt opereert in het stadsdeel Laak, belangeloos en zonder voorkeur voor samenwerking met een bepaalde partij. Niet alles wat in wijk en buurt speelt is politiek. Zich verhouden tot systemen gaat verder dan een politieke partij. Ons DNA is de sociale verbinding in brede zin met onze burgers-bewoners. De Buurt Bestuurt ontvangt geen subsidie maar houdt zijn eigen broek op. De Buurt Bestuurt acteert op urgentie, resp. op maatschappelijke en bestuurlijk-politieke veranderingen die het belang van onze burgers-bewoners (kunnen) raken. De Buurt Bestuurt is niet een statisch maatschappelijk gegeven, maar wij zijn wendbaar en zullen ons  herpositioneren al naar gelang de actuele situatie daar om vraagt.

In de ogen van het stadsdeel Laak, het stadhuis, het college van B & W en de raad is De Buurt Bestuurt een volwaardig gesprekspartner, die je serieus neemt, waar het om onze burgers-bewoners gaat. Onze relatie berust op vertrouwen. Wij hebben naamsbekendheid, een goede pers en voldoende krediet om voor onze burgers-bewoners te kunnen betekenen. Dit speelt m.n. als het lastig wordt en het op het nemen van eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid aankomt.

voorbeeld

Corona : testen en vaccineren

Motief van De Buurt Bestuurt voor betrokkenheid bij onze burgers-bewoners in Coronatijd is de druk die wij voelden van maatschappelijke verantwoordelijkheid voor kwetsbare burgers-bewoners in zwakke wijken. Wij stonden vanaf dag 1 stil bij de vraag, wat de maatschappelijke gevolgen van Corona voor deze groep zouden zijn. Dat betekende dat De Buurt Bestuurt zich heeft geherpositioneerd en zijn stinkende best heeft gedaan, ongeacht of openbaar bestuur of gemeente wel hun ‘ding’ deden. De Buurt Bestuurt heeft ook veelvuldig ‘online’ ingesproken. Achtergrond is geweest, dat De Buurt Bestuurt al in de testfase ernstig geconfronteerd werd met acute Covid infectie problematiek; mensen vochten op de pre-IC voor hun leven. Met bezoeken aan het Ziekenhuis heeft De Buurt Bestuurt toen ook een persoonlijk risico genomen. Dit heeft de motivatie en het nemen van verantwoordelijkheid van De Buurt Bestuurt mede bepaald. De Buurt Bestuurt heeft de zorg ontzorgd, bijvoorbeeld met de testbus in de wijk en de organisatie van alle communicatie voor onze burgers-bewoners daar omheen. Toch is ons gebleken dat er geen rol werd gezien voor actieve burgers-bewoners, dat hun signaalfunctie niet serieus werd genomen en dat zij niet werden gemobiliseerd. Er was zelfs geen wekelijks call gesprek aangepast aan de omstandigheden. Tijdens de acute fase, is er nauwelijks  overleg geweest wat betreft observaties van derden, mensen die het veld kennen. Er was nauwelijks besef of belangstelling of alle kwetsbare burgers-bewoners wel werden bereikt met informatie en voorlichting. Dit heeft (om te beginnen) geresulteerd in een vaccinatie percentage van 39% in Laak. Prioriteiten werden achteraf gesteld.

Het feit dat de actieve burgers-bewoners in de wijk niet voor een Corona evaluatie zijn benaderd is kenmerkend voor de geinvalideerde  zelfreflexie van het openbaar bestuur.

De Buurt Bestuurt kan een groot netwerk inzetten. Dat komt neer op duwen, sleuren en trekken achter de schermen;.altijd naast mensen staan;

 Overigens opereert De Buurt Bestuurt volkomen zichtbaar ‘en plein public , transparant en zorgvuldig met een consistent verhaal. Zowel onze acties , als onze visie publiceren wij standaard op onze facebook pagina Vrienden van De Buurt Bestuurt Laak, resp. incidenteel op onze website.

De commitment van De Buurt Bestuurt is continu. Dit heeft een brede scope.

Anders dan de onder 1 aangeduide organisaties is De Buurt Bestuurt een organisatievorm met een lerend vermogen. Wij delen voortschrijdend inzicht en kennis met onze burgers-bewoners , resp. wij wenden dit aan om nog beter voor hen te kunnen betekenen.

Programmatisch en methodisch laat De Buurt Bestuurt zich inspireren door het zgn. Balanceermodel. Dit is ontwikkeld door (een docent van) de afdeling bestuurskunde van de HHS op basis van actieonderzoek in Laak. Kort gezegd heeft dit model kleinschalige organisatievormen gestimuleerd, waarin burgers-bewoners naar vermogen en naar omstandigheden kunnen deelnemen aan activiteiten die hun belang raken. Hun commitment is daarbij maatgevend. De Buurt Bestuurt heeft samen met onze burgers-bewoners in voorkomend geval de figuur ontwikkeld van 1) oprichting van een bewonersinitiatief van bij hun belang betrokken burgers-bewoners 2) onmiddellijke overdracht aan onze burgers-bewoners, 3) ondersteuning van dit initiatief ‘op de flanken’ tot aan het gaatje.  Zo’n bewonersinitiatief kent ook een kennisinfrastructuur.   Op zo’n bewonersinitiatief kunnen andere partijen aansluiten, mits met behoud van kleinschaligheid: bijv. een individuele politicus, raadslid, welzijnsprofessional, opbouwwerker, journalist, (gemeente)ambtenaar, met als resultaat slagvaardigheid en profijt van diverse netwerken.

Wijkschouw Laak en  ‘De Raad in de Stad’

De Buurt Bestuurt verwacht commitment met onze burgers-bewoners in Laak van raadsleden en geïnteresseerde partijen, als zij onder onze auspiciën op de fiets een tour maken door de wijk in de context van de Wijkschouw Laak. In deze Wijkschouw komen thema’s aan de

orde als armoede, gezondheidszorg in de wijk, vitaliteit en mobiliteit en veilig wonen. Deze Wijkschouw is mogelijk dankzij onze goede contacten met partnerorganisaties in de wijk , zoals st HARLIN en HVVLaakkwartier. Deze Wijkschouw is de eigen draai die De Buurt Bestuurt heeft gegeven aan ‘De Raad in de Stad’.   

De eerstvolgende Wijkschouw Laak , met als deelnemers twee leden van het wijkpreventieteam gezondheid,  staat gepland voor vrijdag 10 november as. Dit team gaat zich inzetten voor Laak.

Activiteitenoverzicht 2014 tot heden De Buurt Bestuurt

Een greep

I. organisatie

  1. Congressen en bijeenkomsten over de volgende thema’s:
  2. Right to Challenge , de kracht vanuit de bewoners;
  3. Zorg, woonveiligheid en groen, dat wat bewoners (verondersteld) het belangrijkst vinden in hun buurt/wijk;
  4. Mobiliteit vraagstukken ,realiseren van de Deelauto.
  5. Zorgcoöperatie , een les in innoveren in de zorg en maatwerk op locatie;
  6. Periodieke afstemmingsgesprekken met raadsleden o.m op thema;

2.Weerbaarheidsbijeenkomsten voor senioren sociale vaardigheden babbeltrucs  : trainen met echte acteurs;

3.Vuurwerkshow Laakhavens 2017 – 2018, pilot op wijkniveau met de beste experts van Nederland; afgelast wegens extreem weer;

4.Bewonersinitiatief ‘doorstart Vuurwerkshow Laak 2018 -2019’, een vergunningsplichtig evenement op stadsdeelniveau met commitment van alle experts.

Noodzaak van aanvullende financiering. Raadpleging wensen bewoners. Als gevolg van die raadpleging afgeketst;

    5. Preventie Oud & Nieuw; scholen en ambulancedienst

      Excursies naar de ambulancedienst en

      de meldkamer. Meer begrip/respect  voor  hulpverleners;

6.Eerste verkiezingsdebat met een thema

Laak gemeenteraadsverkiezingen 2018, uitdaging voor gemeente en politiek vanuit de invalshoek democratie en met als doel de burgers-bewoners meer inzicht te geven;

7.Bewonersinitiatief ‘Kerngroep Stieltjesstraat’, het scheppen van een onderhandelingsklimaat waarin nieuw, onafhankelijk onderzoek haalbaar is en meer aandacht voor de belasting van de burgers- bewoners, zowel financieel, als qua gezondheid;

8.Bewonersinitiatief’ Zorg om Laakweg’, de ongerustheid en onzekerheid van de burgers-bewoners delen over het risico van de 150 kv ondergrondse hoogspanningskabel voor de volksgezondheid. Druk op het College B & W voor urgent onderzoek op locatie op advies experts. Substantiele bijdrage aan het advies over een nieuw Voorzorgbeleid Gezondheid en Hoogspanning en bestuurlijk-politiek vervolgtraject;.

9.Bewonersinitiatief ‘doorstart Vuurwerkshow Laak 2018 -2019’, een vergunningsplichtig evenement op stadsdeelniveau met commitment van alle experts.

Noodzaak van aanvullende financiering. Raadpleging wensen burgers-bewoners. Als gevolg van die raadpleging afgeketst;

10. Corona testbus Laak en communicatie rondom dit experiment (meertalig, laaggeletterd, niveau Nederlands tweede taal); flyers deels voor eigen rekening;

11. stadsconferentie PvdA: programma-onderdeel De Buurt  Bestuurt met o.m. Trekweg complexen in slechte staat, , armoede, schaamte en maatschappelijke verantwoordelijkheid;

12. AED/reanimatie cursussen volgens de Richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad  / voor de burgers-bewoners;

13. Theatervoorstelling ‘Helderman’ rondom dementie, die burgers-bewoners (ervaringsdeskundigen) en professionals met elkaar heeft verbonden, solovoorstelling van de acteur Thomas Borggrefe in het Laaktheater in Laak;

       II. deelnemingen

  1. Veiligheidsoverleg  EK en WK 2022

  De Buurt Bestuurt met bewoner Jonckbloetplein met Bureau Laak en afdeling veiligheid stadhuis;

  • Trekweg complex

Burgers-bewoners wonen al jarenlang in slechte woonomstandigheden, dringend, gevaarijk en ongezond

Op instigatie van de wethouder Wonen, Martijn Balster, heeft de woningcorporatie Hofwonen De Buurt Bestuurt gevraagd om werkendeweg te onderzoeken, of wij voor de burgers-bewoners zouden kunnen betekenen in de context van het besluitvormingsproces van Hofwonen, of, het besluit eenmaal genomen zijnde, in het verdere traject tussen gemeente en Hofwonen.

3.Prioriteit 9 Gezondheid (actieplan: De Buurt Bestuurt neemt in de context van deze prioriteit deel aan het overleg met het stadsdeel en de GGD/ het wijkpreventieteam gezondheid, hoe de gezondheidszorg in de wijk voor onze burgers-bewoners bereikbaar en toegankelijk kan zijn.;

  •  

15 maart 2014 heeft De Buurt Bestuurt een symposium georganiseerd over zorg die terug moet in de wijk. Toen met de voorzienbare en al ervaren gevolgen naar aanleiding van Decentralisatie is uiteindelijk de bron van de De Buurt Bestuurt ontstaan. De afstand tussen burgers werd pijnlijk zichtbaar, met alle gevolgen van dien. Tot op vandaag zetten wij daarvoor in, en vragen aandacht daarvoor. Wij zijn vanzelfsprekend bereid om dit nader toe te lichten wat betreft casuïstiek. Hulpverleners die in de eerste lijnzorg werken/of over competenties beschikken zien deze verandering als eerste  in de waarneming.     

Voorbeeld actuele casus : FNV is drie jaar geleden benaderd door De Buurt Bestuurt dat de FNV in een wijk als Laak zichtbaar en actief  moet worden, dat de gang voor de bewoners naar het FNV kantoor aan de Herengracht een belemmering is.  de afgelopen 3 jaren heeft de De Buurt Bestuurt op indringende wijze aandacht daarvoor gevraag in diverse overleggen. Het proces verloopt uiterst moeizaam om iets concreet iets van de grond te krijgen. De vraagstelling van De Buurt Bestuurt is het simpel en praktisch, spreekuur bij stichting Harlin, de sociale voedselbank voor burgers-bewoners van de Molenwijk in de armoede, over inkomen en hoe dat te verkrijgen, een loopbaan coach, voor adviezen. Dit proces duurt nu al drie jaar. De laatste ontwikkelingen zijn dat het de bedoeling is dat de FNV (inderdaad) zo’n project bij Harlin gaat opzetten.

Kees Berenbak en Tom Nathans

De Buurt Bestuurt

Theatervoorstelling over Dementie in het Laaktheater.

Datum zondag 22 oktober Inloop vanaf 13.15 easy jazz door het Ketelkwartet

De wereld van dementie is een onbegrijpelijk, wonderlijk landschap vol kleuren, fragmenten, poëzie en grillige vormen”

De Buurt Bestuurt organiseert een solovoorstelling over dementie, op 22 oktober,  door Thomas Borggrefe, met voorprogramma met jazz.  Na de voorstelling gaat Thomas graag in gesprek met u, zijn publiek, om vragen te beantwoorden en om meer vragen op te roepen. Hij spoort u aan om vooral helder te blijven communiceren, gevoelens serieus te nemen en op een creatieve wijze verschillende invalshoeken uit te proberen. 

Naast theatermaker is Thomas ook parttime geestelijk verzorger in de ouderenzorg en heeft veel ontmoetingen met mensen die dementie hebben.
Zoals hij zelf zegt: “Van sommige dingen kun je je alleen een voorstelling maken door theater.”