November 2017
Professioneel wat moet, vrijwillig wat kan !
Het Laakkwartier krijgt als het meezit in 2019 een eigen zorghuis, opgezet door bewoners. Een huis, waar je kunt herstellen na ontslag uit het ziekenhuis. Voor als het thuis nog niet gaat. Want niet iedereen heeft iemand die bij kan springen, weet een bewoner van een wijk . ,,Na drie dagen werd ik ontslagen uit het ziekenhuis, terwijl ik nog van alles niet kon. Ik heb wel een partner, maar die werkt de hele dag en is minder goed ter been. Dan zit je behoorlijk omhoog.”
De Jonge zet het zorghuis samen op met buurtgenoot Kees Berenbak. Hij komt uit de zorg, zij uit de zakelijke dienstverlening. Ze kennen elkaar van een wijkteam, waar ze allebei in meedraaiden.We zagen daar van alles.” Berenbak: ,,En wij zijn we echte doeners .De gezondheid van de mensen hier houdt niet over.” Berenbak: ,,Inwoners van Laak leven 7 tot 8 jaar korter dan inwoners in andere buurten.” De Jonge: ,,Dat is toch te gek voor woorden ?
Initiatief
Met het initiatief hopen we iets te kunnen betekenen voor de wijk. De plannen zijn al behoorlijk vergevorderd. Berenbak: ,,De bevalling heeft nog niet plaatsgehad, maar is wel aanstaande.” Eind 2018 hopen de twee te kunnen beginnen met de renovatie van het pand dat ze op het oog hebben. Waar dat is, kunnen ze nog niet bekendmaken. ,,Het is nog niet rond. We kunnen wel zeggen dat het op een hele centrale locatie ligt in de wijk, goed bereikbaar met het openbaar vervoer.”
In het gebouw komen 16 tot 18 eenpersoonkamers voor Hagenaars die moeten herstellen na een ziekenhuisopname. Gasten hebben hier geen omkijken naar een huishouding en de maaltijd wordt verzorgd. Ze kunnen maximaal zes weken blijven in ruil voor een eigen bijdrage, die ook is op te brengen met het kleinste inkomen. De Jonge: ,,Mensen met een minimuminkomen krijgen korting.”
Kees Berenbak vreest wel eens ‘dat de zorg onbetaalbaar wordt’. ,,Als je geld hebt, kan alles. Dan kun je in elk zorghotel gaan zitten.” Het Zorghuis Laak is een coƶperatie en hoeft geen winst te maken .Wij halen hier niet ons inkomen uit. Dat willen we ook niet. Verder willen we zoveel mogelijk werken met vrijwilligers en hopen we op steun van verzekeraars.”