Geachte burgemeester!

Column in Den Haag Centraal, door Emilie Bolsius, huisarts in Laak en een van de vaste columnisten van de krant.

Vorige week donderdag woonde ik samen met enkele collega-huisartsen het Laakdebat bij in het prachtige Laaktheater. Bent u daar al geweest? Zelf ben ik absoluut niet politiek actief. Ik was blij verrast hoeveel enthousiaste mensen uit Laak aanwezig waren. Daarnaast nog personen die dan weliswaar niet in de wijk wonen, maar de wijk wel een warm hart toe dragen. Een mix van alle bevolkingsgroepen uit het mooie Laak.

Er werd soms stevig gediscussieerd over een aantal stellingen waar de wijk tegen aanliep. Onder andere kwamen problemen rondom mensen met schulden aan de orde, de aanleg van een nieuw wijkpark en het zorghotel.

In de wijk is het initiatief ontstaan om een zorghotel te starten voor mensen die om welke reden dan ook kortdurend niet thuis kunnen wonen. Dat kunnen mensen zijn die (meestal snel) na ontslag uit een ziekenhuis te zwak zijn om naar huis te gaan; mensen die te ziek zijn om alleen thuis te blijven, maar niet ziek genoeg om opgenomen te worden in het ziekenhuis; mensen van wie de partner uitvalt en die niet voor zichzelf kunnen zorgen, een hele diverse groep dus.

Er is een mooie locatie voor beschikbaar. Het plan wordt breed gedragen door de bevolking van Laak, er zijn genoeg vrijwilligers, kortom, alles loopt mee. Het enige waar het nu om draait, zijn de centen. De gemeente, wie dat ook mag zijn, steunt het plan volledig, maar nu het op geld aan komt, haakt men af. Ook was opvallend bij het debat dat alle partijen in hun comfortzone bleven zitten en er geen partij was die opstond en zei: ‘Ik ga me inzetten voor dit project in Laak.’ Ze bleven maar spreken over ‘wij als partij’.

Hoeveel leden heeft een partij in Den Haag? Nog geen anderhalfprocent van de bevolking is lid van een partij. Wie vertegenwoordigen ze dan? De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is altijd laag, dus er lijkt weinig draagvlak voor de meningen van de partijen.

Samen met mijn collega’s uit Laak ben ik van mening dat zo’n prachtig project als het zorghotel gesteund moet worden. Daarom richt ik me nu tot u. Kom naar onze wijk, bekijk de locatie, Iuister naar het initiatief en faciliteer het. Natuurlijk zijn er dan ook nog fondsen om de financiering rond te breien, maar als de gemeente meedoet, dan komen de fondsen vanzelf over de brug. Bij een tentoonstelling in Den Haag zag ik deze week, dat de gemeente deze ook mede gefinancierd had samen met allerlei fondsen.

Wij zijn, evenals de initiatiefnemers, bereid om u bij te praten en de lokalisatie te laten zien waar het oog op gevallen is. In Rotterdam loopt tot ieders tevredenheid al eenzelfde initiatief. De gemeente Rotterdam steunt dit logeerhuis ook met centen.

Kom naar de wijk toe, maak u los van uw adviseurs en kom gewoon een dagje in Laak kijken.

Bron: Den Haag Centraal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *